Харчування

Раскраска Повар | Раскраски ПрофессииПЕРСПЕКТИВНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ

НА ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

.ОБЛОЖКА МЕНЮ

Зимове меню 1 тиждень

Зимове меню 2 тиждень

Зимове меню 3 тиждень

Зимове меню 4 тиждень 

Розмір плати за харчування у 2022 році 

З  01.01.2022 року вартість харчування однієї дитини на день у дошкільному навчальному закладі складає:

  • в групах для дітей раннього віку – 37 грн.;
  • в групах для дітей дошкільного віку – 57 грн.
Розмір плати батьків за харчування дітей в закладах дошкільної освіти 50% від вартості харчування в день, що становить:
  • в групах для дітей раннього віку – 18,50 грн.;
  • в групах для дітей дошкільного віку – 28,50 грн.

Харчування дітей у закладі дошкільної освіти №88 «Катюша» здійснюється відповідно до:

  • Закону України “Про освіту” (зі змінами, ст. 25)
  • Закону України “Про дошкільну освіту” (зі змінами, ст. 35)
  • Закону України ” Про охорону дитинства”
  • Закону України “Про молоко та молочні продукти”
  • Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.04 №1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах”
  • Спільних наказів МОЗ України, МОН України від 01.06.2005 №242/329 “Про затвердження Порядку організації Харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”
    від17.04.2006 №298/227 “Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах” (зі змінами, внесеними згідно з наказом освіти і науки, молоді та спорту від 26.02.2013 №202/165)
  • Наказу МОЗ України від 24.03.2016 №234 “Про затвердження санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів”
  • Рішення виконавчого комітету Краматорської міської ради від 17.11.2021 № 1418 Про встановлення вартості харчування в закладах управління освіти
Раціональне харчування – найважливіша умова збереження життя й здоров’я людини.

Дитячий організм відрізняється від дорослого швидким розвитком, формуванням і становленням структури багатьох органів і систем. Раціональний режим харчування, його збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному навчальному закладі.

Відповідно до штатного розпису харчоблок дошкільного навчального закладу укомплектований кваліфікованими кадрами:
шеф-кухар – Разгуляєва Тетяна Анатоліївна
кухарі – Багрій Наталія Ігорівна, Кобринська Дар’я Олексіївна
комірник – Свідрак Віра Павлівна
підсобний робітник – Захарова Наталія Леонидівна та Фісай Ірина Вікторівна

   Дошкільний навчальний заклад забезпечується продуктами харчування відповідно до перспективних і поточних заявок, проводиться контроль виконання заявок постачальниками: своєчасність завезення продуктів, їхня якість, наявність супроводжуючих документів.

   Питання раціонального харчування дітей постійно включаються у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлюються у інформаційних куточках. Для правильної організації харчування дітей вдома батьки повинні знати режим і специфіку харчування дітей у дошкільному навчальному закладі, тому щодня в інформаційних куточках дошкільного навчального закладу та групах вивішується меню із зазначенням виходу страв.

Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу.

Відповідно до ст.20, 21 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)” із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у ЗДО (ЦРД)  з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)

Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках  (англ. НАССР) – система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Адміністрація  ЗДО зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи ХАССП (НАСССР) на харчоблоках.

Головним завданням системи ХАССП (НАССР) в ЗДО є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за етапами приготування став і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів комірником (іншою відповідальною особою) і до моменту видачі готової страви.